BORDERTERRIER

Borderterriern är i allt väsentligt en grythund. Denna rad finns med i rasstandarden och är ett rättesnöre för många av oss som håller på med rasen.

Rasen har skapats och utformats efter de krav som grytjakten ställde på hundarna. Exteriören, utseendet, är i varenda detalj anpassad efter den funktion den hade i det arbete som hundarna skulle utföra. Temperamentet likaså. Detta har alltså skapat denna fantastiska ras, som så många av oss älskar! Det är ett stort ansvar som vi nu bär, att förvalta detta kulturarv!
"Never a better worker in the field, never a better companion by the fire"

Ett av mina samlarkort, detta är från 1940

Rasens historia finns väl beskriven i litteraturen (Se lista nedan) och mycket bra finns att läsa på Borderterriersällskapets hemsida (läs framförallt RAS). Här kan du läsa rasstandarden»

Ett annat av mina samlarkort, detta är från 1939
  • LÄSTIPS:
  • Borderterriersällskapet, kompendium ”Standard med kommentarer” (2001)
  • Svenska Terrierklubbens Jubileumsskrift 1903-2003 – artikel av Anna-Karin Bergh.
  • Terrierposten nr.3-2003, Rasspecial Borderterrier – artikel av Åsa Sandberg.
  • “Borderterrierboken” – Eva Hagen (Welander-Andersson) (Eget förlag, 2011)
  • ”The Border Terrier” – Anne Roslin-Williams (Witherby & Co, 1976)
  • “Border Terriers Today” - Anne Roslin-Williams (Ringpress Books, 1996)
  • “All about the Border Terrier” – Jean & Frank Jackson (Pelham Books/Stephen Greene Press, 1989)
  • “Border Terriers – An owner’s companion” - Jean & Frank Jackson (The Crowood Press, 1997)
Förvånansvärt många av dessa böcker finns på biblioteket, iallafall här i Uppsala! Annars är ett tips att beställa böcker från http://www.amazon.co.uk/

Jag rekommenderar att du tar del av Djurskyddsbestämmelser Hund från Jordbruksverket. Lagstiftningen kring hundhavande har förändrats och är numera mycket omfattande.

VANLIGA FRÅGOR
Jag har genom årens lopp stått i ett antal rasmontrar, och tänkte här besvara de vanligaste frågorna man får där.

Fäller dom? Nja, inte som en del raser som fäller två gånger om året, men det är klart att det släpper från pälsen. Gillar du svarta kläder, så är det roller som gäller! Kammar du hunden ofta blir det mindre som hamnar på kläder och möbler. En borderterrier trimmas två-tre gånger per år. Det är lätt att lära sig själv, och de flesta uppfödare brukar hjälpa till med det i början.

Är de bra för allergiker? En del påstår det, jag vet faktiskt inte på vilka grunder... Det enda sättet att få veta är genom att pröva! Om du har möjlighet, så låna hem en hund. De flesta uppfödare hjälper dig att göra det, hellre än att en valp och familj ska behöva gå igenom en omplacering.

Kan man ha den lös? Ja. Men den kan sticka! Varje gång du har din hund lös så tar du en risk. Jag har mina hundar lösa, men bara på ställen som stora gräsplaner där jag har fri sikt alla håll. Jag tränar mycket inkallning och mina hundar har alltid reflexvästar på sig när de är lösa. Det gäller att vara steget före, om jag ser att hunden är på väg att få upp spår så kallar jag in direkt!
Även om din hund inte sticker så kan den ändå orsaka skada. Respektera naturens barnkammare!

Jagar dom? Ja! Alla bordrar jagar, mer eller mindre. De uppfödare som säger att deras hundar inte jagar vet inte vad de pratar om!

Är de skälliga? Ja! Lika skälliga som alla andra hundar... Dessutom ingår det ju i det rasen avlats fram för, grytjakten, att hunden skall skälla. En borderterrier är mycket verbal, man kan skälla på hundar man möter, på folk på rollerblades, på sånt man ser genom fönstret, för att man hör någon gå i porten eller att hissen går, när någon ringer på dörren, de skäller när de leker osv osv. Du måste helt enkelt försöka lära din hund när det är tillåtet att skälla!

Är de hundaggressiva? Nej, de ska inte vara det. Men det förekommer de som har dåligt temperament, eller är dåligt fostrade. Det senare är vanligare!;-) Det är dock mycket viktigt att vi uppfödare är vaksamma och noggranna när det gäller temperamenten. En hund med dåligt temperament skall ALDRIG användas i avel, hur många titlar den än må ha...

Är det en frisk ras? Ja! Faktum är att borderterriers oftare drabbas av olyckor eller skador än av sjukdom. Det som är vanligast bland hälsoproblem hos borderterrier och som vi uppfödare håller extra koll på är: Immunförsvarsproblem; allergi, hudåkommor, ögon- och öroninflammationer, halsinfektioner. Dåliga magar t.ex magkatarr eller foderöverkänslighet. Kramper; epilepsi eller CECS.
Förekomsten av HD eller hjärtfel är mycket låg.
Det är också viktigt för oss uppfödare att hålla inavelskofficienterna på så låg nivå som möjligt. Då minskas risken att vi dubblar på sjuka anlag.

Är dom bra med barn? Ja, för det mesta, men du skall aldrig lämna barn och hund ensamma! Du måste lära barnen grundläggande hundkunskap, och låta hunden få styra när den fått nog. Låt aldrig barnen störa hunden när den vilar eller äter! Jag låter aldrig barn gå ut med hundarna själva. Ibland kan det bli situationer som är svåra t.o.m för en vuxen att hantera. Utsätt inte barn och hund för det! Det är alltid du som är vuxen som är ansvarig.

Vad kostar en valp? Vad jag har hört så kostar en valp allt mellan 12000-15000 kronor. Priset bör dock aldrig vara det som avgör vart du väljer att köpa din valp...

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en borderterrier? Först och främst måste du inse och acceptera att borderterriern är en grythund. Många borderterriers är väldigt duktiga inom t.ex ovanjordsjakt, viltspår, lydnad och agility, men det är inget som skall användas som avelskriterium! Många uppfödare som inte jagar med sina hundar försöker istället att göra Grytkaraktärsprov med avelshundarna för att vara säkra på att rasen bibehåller sina värdefulla jaktliga egenskaper.
En avelshund ska också vara utställd på officiell utställning, där dess exteriör bedöms. Där bör hunden få minst ett Very Good. Detta kallas för att meritera hunden. En seriös uppfödare meriterar alltid sina avelsdjur!

Enormt viktigt är också att man har möjlighet att ta hand om valpen på ett bra sätt, och har tillsyn ordnad så att den inte behöver vara ensam hemma långa stunder. Många borderterriers tycker INTE om att vara ensamma hemma.

Du måste också vara beredd att i framtiden vara en aktiv hundägare, en borderterrier behöver jobba med både kropp och huvud. Det finns mycket roligt att ägna sig åt tillsammans, t.ex agility, freestyle, rallylydnad, bruksgrenar, kantarellsök, viltspår eller jakt.

Och framförallt, det är ett stort åtagande att bli hundägare. Beslutet måste vara genomtänkt. En borderterrier lever oftast upp till 15-årsåldern och förtjänar ett gott hundliv. Du måste anpassa ditt liv, kompromissa och kanske avstå från sådant du tidigare gjort.

Hur hittar jag en uppfödare? På Borderterriersällskapets hemsida finns listor över aktiva uppfödare, födda valpar och gjorda parningar. www.borderterriersallskapet.com Några tips på vägen får du här».Index