OM MIG

Jag heter Helena, men kallas oftast för Leni. Jag och mina hemmaboende hundar (Julia, Aimee och Cindy) bor i ett hus på landet 25 km utanför Uppsala. Jag har också tre tikar som bor hos fodervärdar inne i Uppsala; Greta, Elsa och Wiola.
Jag jobbar natt på en gruppbostad i närheten, något som passar bra då större delen av mitt levs för och med hundarna!

Anledningen till att det blev just borderterrier var att jag som liten var lekkamrat med barnen Axén (kennel Axbor). Ganska snart började jag intressera mig mer och mer för deras hundar istället. Efter mycket tjat fick jag så till slut min första egna hund som 13-åring och för mig finns det ingen annan ras!
På bilden här ser du mig och Axbor Aquarius ”Acke”, min första hund, 1982. Han gick bort 1995. Acke var en mycket speciell hund, en del påstår bortskämd?!;-) Vi försökte oss på både utställningar och lydnad, och vi lyckades lika dåligt med båda...;-)

Jag och Acke 1982
Acke och jag 1982

Gerd Bendz och Julia Geijer
Gerd Bendz & Julia Geijer

Han fick inga egna avkommor då han tyvärr hade både foderallergi och epilepsi, men de hundar jag har idag stammar från hans syster Axbor Andromeda.
Ulla och Håkan Axén började ta med mig på utställningar, och genom dem lärde jag också känna nu bortgångna Julia Geijer och Gerd Bendz, kennel Juniper.
Jag minns att jag cyklade från Bälinge till Knackarbo, Börje, (en ganska rejäl cykeltur) och var överlycklig för att få hjälpa till på kenneln. Jag brukar skoja om att jag har gått i den ”hårda skolan”, men det har varit en otrolig förmån att få ha haft dessa personer som läromästare och mentorer och genom detta har jag fått erfarenheter som inte går att läsa sig till!


Jag reser regelbundet till Storbrittanien för att följa rasen i sitt ursprungsland, och en av höjdpunkterna för mig var när jag spenderade två veckor med att resa runt i borderterrierns ursprungstrakter vid gränslandet mellan England och Skottland.
En stor del av mitt intresse för borderterriern ligger också i historiken, att bevara ett kulturarv och att ha standarden som rättesnöre.
Jag har blivit mer och mer intresserad av uppfödning under årens lopp och hade min första egna kull 2004. Jag har en liten uppfödning där varje kombination görs med tanken att behålla minst en valp själv. Min målsättning med min uppfödning är att få fram friska hundar med korrekt storlek och typ och bra temperament. Temperament & hälsa är enligt min åsikt något man aldrig får kompromissa med, och jag jobbar målmedvetet med att finna avelshanar med utmärkta temperament utan hundaggressivitet, något som inte hör hemma hos en borderterrier! En hund med dåligt temperament skulle jag aldrig använda i avel, hur vinstrik den än är och hur många titlar den än må ha...


Jag och Julia 2014

Borderterriern är en väldigt frisk ras, men det är ändå väldigt viktigt för oss uppfödare att ha ett vakande öga på de hälsoproblem som förekommer och också hålla inavelskofficienterna på så låg nivå som möjligt. Då minskas risken att vi dubblar på sjuka anlag.

Genom mitt tidigare arbete fick jag i januari 2013 möjlighet att gå utbildningen för att bli godkänd Hunddagisföreståndare. Detta innebar många nya kunskaper och jag fick även ta del av den senaste forskningen gällande hundar där det hänt enormt mycket de senaste 10-15 åren.
Jag har tidigare suttit med i styrelserna för Svenska Grythundklubben och Borderterriersällskapet.

När jag säljer en valp vill jag att den/de som köper den ska vara genuint intresserade av rasen och pålästa. Enormt viktigt är också att man har möjlighet att ta hand om valpen på ett bra sätt, och har tillsyn ordnad så att den inte behöver vara ensam hemma. Läs gärna mer om rasen och mina tankar kring valpköp här»
Om ni känner att ni är redo för valpköp, skriv ett mail eller ring och berätta om er och er familj och vad ni tänkt er. Sedan är ni välkomna att komma och hälsa på för att träffa mig och mina hundar.

Rångsta Klockarbacken "Breeding dogs, like judging, is an art - not a science. The art should be supported by the science, not dominated by it."

Ronnie Irving
Index