Borderterriern är i allt väsentligt en grythund.

Detta är ett rättesnöre för många av oss som håller på med rasen. Rasen har skapats och utformats efter de krav som grytjakten ställde på hundarna. Exteriören, utseendet, är i varenda detalj anpassad efter den funktion den hade i det arbete som hundarna skulle utföra. Temperamentet likaså. Detta har alltså skapat denna fantastiska ras, som så många av oss älskar. Det är ett stort ansvar som vi nu bär, att förvalta detta kulturarv!

”Never a better worker in the field, never a better companion by the fire”

Rasens historia finns väl beskriven i litteraturen (Se lista nedan) och mycket bra finns att läsa på Borderterriersällskapets hemsida (läs framförallt RAS).

LÄSTIPS:
• “Borderterrierboken” – Eva Hagen (Welander-Andersson) (Eget förlag, 2011)
• “Border Terriers Today” – Anne Roslin-Williams (Ringpress Books, 1996)
• “All about the Border Terrier” – Jean & Frank Jackson (Pelham Books/Stephen Greene Press, 1989)
• “Border Terriers – An owner’s companion” – Jean & Frank Jackson (The Crowood Press, 1997)

Dessa kan numera vara lite svåra att få tag på, ett tips att beställa böcker från http://www.amazon.co.uk/

Jag skulle också rekommendera att du tar del av Djurskyddsbestämmelser Hund från Jordbruksverket. Lagstiftningen kring hundhavande har förändrats och är numera mycket omfattande!

VANLIGA FRÅGOR
Jag har genom årens lopp stått i ett antal rasmontrar, och tänkte här besvara de vanligaste frågorna man får där.

Fäller dom? Nja, inte som en del raser som fäller två gånger om året, men det är klart att det släpper från pälsen. Gillar du svarta kläder, så är det roller som gäller! Kammar du hunden ofta blir det mindre som hamnar på kläder och möbler. En borderterrier trimmas två-tre gånger per år. Det är lätt att lära sig själv, och de flesta uppfödare brukar hjälpa till med det i början.

Är de bra för allergiker? En del påstår det, jag vet faktiskt inte på vilka grunder… Det enda sättet att få veta är genom att pröva! Om du har möjlighet, så låna hem en hund. De flesta uppfödare hjälper dig att göra det, hellre än att en valp och familj ska behöva gå igenom en omplacering.

Kan man ha den lös? Ja. Men den kan sticka! Varje gång du har din hund lös så tar du en risk. Jag har mina hundar lösa, men bara på ställen som stora gräsplaner där jag har fri sikt alla håll. Jag tränar mycket inkallning och mina hundar har alltid reflexvästar på sig när de är lösa. Det gäller att vara steget före, om jag ser att hunden är på väg att få upp spår så kallar jag in direkt!
Även om din hund inte sticker så kan den ändå orsaka skada. Respektera naturens barnkammare!

Jagar dom? Ja! Alla bordrar jagar, mer eller mindre.

Är de skälliga? Ja! Lika skälliga som alla andra hundar… Dessutom ingår det ju i det rasen avlats fram för, grytjakten, att hunden skall skälla. En borderterrier är mycket verbal, man kan skälla på hundar man möter, på folk på rollerblades, på sånt man ser genom fönstret, för att man hör någon gå i porten eller att hissen går, när någon ringer på dörren, de skäller när de leker osv osv. Du måste helt enkelt försöka lära din hund när det är tillåtet att skälla!

Är de hundaggressiva? Nej, de ska inte vara det. Men det förekommer de som har dåligt temperament, eller är dåligt fostrade. Det senare är vanligare!;-) Det är dock mycket viktigt att vi uppfödare är vaksamma och noggranna när det gäller temperamenten. En hund med dåligt temperament skall ALDRIG användas i avel, hur många titlar den än må ha…

Är det en frisk ras? Ja! Faktum är att borderterriers oftare drabbas av olyckor eller skador än av sjukdom. Det som är vanligast bland hälsoproblem hos borderterrier och som vi uppfödare håller extra koll på är: Immunförsvarsproblem; allergi, hudåkommor, ögon- och öroninflammationer, halsinfektioner. Dåliga magar t.ex magkatarr eller foderöverkänslighet. Kramper; epilepsi eller CECS.
CECS är troligtvis en metabolisk sjukdom, men i dagsläget finns ingen säker diagnos. Forskning angående detta pågår och om studien kan du läsa här: BTB-1-18-ML-glutenstudie
Vi har haft ett litet antal fall av något som kallas för Shaking Puppies (Spongiform LeucoEncephaloMyelopathy, förkortas SLEM). Då det nu finns ett DNA-test för detta kan vi undvika nya fall genom att inte para två carriers. Mer om de sjukdomar vi håller koll på och den forskning som pågår finns här: borderterrierhealth.org.uk

En mycket bra artikel från den brittiska Breed Health Group med information till den som tänker köpa valp hittar du här>>

Är dom bra med barn? Ja, för det mesta, men du skall aldrig lämna barn och hund ensamma! Du måste lära barnen grundläggande hundkunskap, och låta hunden få styra när den fått nog. Låt aldrig barnen störa hunden när den vilar eller äter! Jag låter aldrig barn gå ut med hundarna själva. Ibland kan det bli situationer som är svåra t.o.m för en vuxen att hantera. Utsätt inte barn och hund för det! Det är alltid du som är vuxen som är ansvarig.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en borderterrier? Först och främst måste du inse och acceptera att borderterriern är en grythund. Många borderterriers är väldigt duktiga inom t.ex ovanjordsjakt, viltspår, lydnad och agility, men det är inget som skall användas som avelskriterium! Många uppfödare som inte jagar med sina hundar försöker istället att göra Grytkaraktärsprov med avelshundarna för att vara säkra på att rasen bibehåller sina värdefulla jaktliga egenskaper.
En avelshund ska också vara utställd på officiell utställning, där dess exteriör bedöms. Där bör hunden få minst ett Very Good. Detta kallas för att meritera hunden. En seriös uppfödare meriterar alltid sina avelsdjur och följer de avelsrekommendationer som finns från SKK och BTS.

Enormt viktigt är också att man har möjlighet att ta hand om valpen på ett bra sätt, och har tillsyn ordnad så att den inte behöver vara ensam hemma långa stunder. Många borderterriers tycker INTE om att vara ensamma hemma.

Du måste också vara beredd att i framtiden vara en aktiv hundägare, en borderterrier behöver jobba med både kropp och huvud. Det finns mycket roligt att ägna sig åt tillsammans, t.ex agility, freestyle, rallylydnad, bruksgrenar, kantarellsök, viltspår eller jakt.

Och framförallt, det är ett stort åtagande att bli hundägare. Beslutet måste vara genomtänkt. En borderterrier lever oftast upp till 15-årsåldern och förtjänar ett gott hundliv. Du måste anpassa ditt liv, kompromissa och kanske avstå från sådant du tidigare gjort.

”When a breeder entrusts you with one of their puppies you get a piece of their heart and a part of their legacy.
It’s not a right, it’s a privilege.”

Hur hittar jag en uppfödare? Eftersom du hittat hit är du redan på god väg! Sök information, läs på och kontakta sedan de uppfödare som passar dig. Några tips på vägen får du i denna utmärkta artikel!

På Borderterriersällskapets hemsida finns listor över aktiva uppfödare, födda valpar och gjorda parningar.
På SKKs köpahund.se kan du se de valpkullar som redan är registrerade och till salu.

Om att köpa valp från kennel Hellas→